Amazon’un gizli algoritmasıyla 1 milyar dolar kâr elde ettiği iddiası
Piyasadaki rekabet ortamında yer alabilmek için birçok şirket, kurum ve kuruluş farklı politikalar kullanmaktadır. Özellikle e-ticaret pazaryeri iseniz siyasetin yanı sıra özel algoritmalar vs. Ayrıca programlara da ihtiyacınız var. Ancak bazı kapalı algoritmalar rekabet kurallarına zarar verebilir. Amazon da bu tarz bir olayla gündemde. İddiaya göre bu algoritmayla 1 milyar dolar kar elde etti. Detaylar burada…
Amazon’un kapalı algoritması ona 1 milyar dolar kâr getirdi!
E-ticaret siteleri ve pazaryerleri aynı anda irili ufaklı pek çok farklı rakip siteyle rekabet etmektedir. Ancak her geçen gün gelişen rekabet ortamında yürütülen fiyat politikaları da değerlidir. Bu arada bazen fiyat güncellemeleri yaparak rakiplerinizin tepkisini ölçmek isteyebilirsiniz. Bu sayede kendinize en uygun fiyatlandırmayı yapabilir ve en yüksek karı hedefleyebilirsiniz.
İddiaya göre Amazon da bu tür bir algoritmaya sahip. Ancak sahip olduğu bu algoritma, Federal Ticaret Komisyonu’nun antitröst maddesi için alışılmadık bir durumdur. Bu yasa doğrultusunda rekabet kurallarına uygun satış yapmanız gerekmektedir. Aksi takdirde Federal Ticaret Kurulu size ağır cezalar kesecektir.
Keşke Türkiye’de olsaydı: Tesla 1950’ler konseptinde şarj istasyonları kuruyor!
Federal Ticaret Komisyonu, Amazon’un haksız rekabete izin veren bilinmeyen bir algoritma kullandığını iddia ederek e-ticaret devine dava açtı. Buna göre Amazon, geliştirdiği algoritmayla Target gibi diğer perakendecilerin fiyatlarını değiştirmesini sağlıyordu. Amazon, Project Nessie adını verdiği algoritmayla belli bir gruptaki ürünlerin fiyatlarını artırıyordu. Daha sonra diğer e-ticaret sitelerinden ve tedarikçilerden fiyat değişiklikleri bekliyordu.
Algoritma, tedarikçilerin yaptığı yeni fiyatlandırmalara bağlı olarak farklı senaryolara hazırdı. Bu algoritma sayesinde Amazon piyasa fiyatlarını kendisi belirledi. Bu da şirkete 1 milyar dolar civarında ek kâr getirdi. Amazon, açıklamasında 2019 yılına kadar bu algoritmayı kullandığını, ardından algoritmayı siteden kaldırdığını belirtiyor. Ancak Federal Ticaret Kurulu durumun böyle olmadığı konusunda ısrar ediyor.
Konuyla ilgili karar önümüzdeki günlerde mutlaka verilecek. Yani ne düşünüyorsun? Yorum kısmında görüşlerinizi bizimle paylaşmayı ve ShiftDelete.Net YouTube kanalına abone olmayı unutmayın!