Yaşam

MasterChef İzlerken Babasının Canı Acıyıp Mutfağa Girince Dayanamayan Seyirciye Taş Kadayıf Tarifini Veriyoruz.

MasterChef Türkiye başlarken bizim için çanlar çalmaya başladı. All Star döneminde yarışacak isimleri belirlerken hazırladıkları yemekler midemizi bulandırdı. Canımız her gece farklı bir yemek çekmeye başladı desek ne güzel olur. Dün akşam taş kadayıf yapan MasterChef yarışmacıları yine ağzımızı sulandırdı. Müsabaka seyircilerinden biri babasının sevincinden taş kadayıf yaptı. Taş kadayıfın en güzel tanımını sizlerle paylaşalım!

Bildiğiniz gibi MasterChef Türkiye 2023 tüm hızıyla başladı. Bu sene All Star takımı ile yarışa gireceğiz.

MasterChef’in en büyük sorunlarından biri çok güzel yemekler yapması. Şaka yaptığımı sanıyorsunuz ama hayır, her akşam izlediğimiz tarifler acıktırıyor bizi. Tüm MasterChef seyircisi olarak bu durumdan muzdaribiz.

Dün akşam MasterChef’te All Star ana kadrosuna girmek için yarışmacılardan istenen tanım taş oldu.

2018-2019 döneminden 5. All Star kadrosuna katılan son isim ise taş kadayıfıyla Rıfat oldu. Şeflerin iştah açıcı yemesi ve tatlının televizyon ekranlarındaki görüntüsü bizi mest etti.

Normal programda o kadar çok abarttılar ki tüm seyircilerin kalbi kırıldı. Twitter kullanıcısı Şürle, babası taş kadayıf isteyince dayanamadı ve mutfağa gitti.

Babası işten gelene kadar mutfakta taş kadayıf yapmakla meşgul olan Şürle, bu tatlıyı ilk kez yaptığını söyledi. Yorumlarda diğer kullanıcılar kendisine taş kadayıfın tanımını sormaya başladı. En keyifli taş kadayıf tarifini sizler için paylaşalım.

Taş Kadayıf Tespit Araçları:

Şerbet için;

  • 2,5 bardak su

  • 2 su bardağı şeker

  • Çeyrek limon suyu

Hamur için;

  • 1 su bardağı ılık süt

  • 1 bardak su

  • 1,5 su bardağı un

  • 1 çay kaşığı kuru maya

  • 1 çay kaşığı şeker

  • 1 tatlı kaşığının ucuyla tuz

içi için;

  • İnce çekilmiş ceviz

  • Tarçın

Kızartmak;

  • sıvı yağ

Taş Kadayıf Nasıl Yapılır?

Taş Kadayıf Şerbeti:

  • Tarife başlamadan önce şerbeti yapılmalı ve soğumaya bırakılmalıdır. Şeker ve suyu derin bir tencereye alın, şeker eriyene kadar karıştırın.

  • Kaynadıktan sonra 10 dakika daha ocakta tutulan şerbete çeyrek limonun suyu eklenir ve ardından 5 dakika daha kaynamaya bırakılır.

  • Hazırlanan şerbet soğumaya bırakılır.

Taş Kadayıf Hamuru:

  • Tatlının hamuru için ılık süt, su, kuru maya, tuz, un ve şeker bir kapta karıştırılır.

  • Hamurun mayalanması için streç film kapatılır ve bekletilir.

  • Hamur mayalandıktan sonra uygun şekilde ısıtılmış teflon tavaya kepçe ile dökülür.

  • Tavada hamurun sadece alt kısmı pişirilir. Üzeri gözlerle örtülüp altı kızarınca tavadan alınır.

  • Pişen hamur temiz bir bez üzerinde bekletilir.

  • Tüm hamurlara aynı işlem uygulanır.

Taş Kadayıf Dolma Harcı ve Kızartma Derecesi:

  • İç harcını hazırlamak için iri kıyılmış ceviz ve tarçın bir kapta karıştırılır.

  • Hazırlanan cevizli harç yufkanın pişmeyen tarafına gelecek şekilde yerleştirilir.

  • İç harcı da ekledikten sonra hamur kapatılır. Kenarlardan açılmayacak şekilde düzgünce bastırılır.

  • Tüm hamurlara harç ilave edilir ve ağzı sıkıca kapatılır.

  • Servis etmek istediğinizden fazla gelen taş kadayıfları hava almayan derin dondurucu poşetinde buzlukta muhafaza edebilirsiniz.

  • Hazırlanan taş kadayıflar döndürülerek kızgın yağda dışı koyulaşana kadar kızartılır.

Şerbet ve Taş Kadayıf:

  • Bu sırada soğuyan şerbet borcama alınır ve taş kadayıflar henüz sıcakken şerbetin içine atılır.

  • Birkaç dakika şerbette bekletilen taş kadayıflar servis tabağına alınarak üzeri süslenerek servis edilir.

Taş Kadayıf Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Taş kadayıf yaparken kullandığınız unu elekten geçirmeniz pürüzsüz bir hamur elde etmenize yardımcı olur.

Hamurun mayalanması kesinlikle beklenmelidir.

Şerbetin soğuk, taş kadayıfın ılık olmasına dikkat edin.

Taş Kadayıf Kaç Kalori?

Bir porsiyon taş kadayıf ortalama 217 Kcal’dir.

Dahili ücret için de bir teklif vardı, muhtemelen daha pahalı hale getirmek istiyorsunuz.

Afiyet olsun!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu